Construint identitats biomedicalitzades: la identitat agorafòbica en les comunitats virtuals d’atenció de Facebook - Assumpta Jover Leal (Arxius de Ciències Socials)
En el present article s’analitzen les entrades produïdes en tres grups de la xarxa social Facebook que funcionen com a comunitats virtuals d’atenció, creats i utilitzats per persones diagnosticades d’agorafòbia. L’objectiu d’aquest article és el d’explicar com es construeix i significa la identitat biomedicalitzada agorafòbica en aquestes comunitats. Com a estratègia metodològica ens fem servir de la netnografia i de l’anàlisi de discursos de les entrades. Com a conclusió, podem dir que la identitat biomedicalitzada agorafòbica es construeix en aquestes comunitats: a) a partir de la identificació amb les persones agorafòbiques i l’alteritat respecte a aquelles no agorafòbiques; b) com una identitat essencialista però també posicional; c) com una identitat múltiple; i d) com una identitat discursivo-materialista. També s’observa com l’assumpció per part de les persones usuàries dels grups del discurs mèdic agorafòbic implica la repetició d’aquest en formes que escapen al mateix discurs.