Konzervacija i turizam u zaštićenim područjima - Nenad Stojanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Zbog sve većih pritisaka i ugrožavanja prirodnih resursa izdvajaju se karkteristična područja pod zaštitu. Područja koja su izdvojena ili se izdvajaju radi zaštite, imala su svoje specifičnosti, te su kao takva i klasificirana u jednu od grupa prirodnih objekata (nacionalni park, rezervat, spomenik prirode, park prirode, itd.). Glavni razlog osnivanja zaštićenih područja je očuvanje nekog tipa biofizičkog procesa ili stanja kao što su: divlja populacija, sredina, prirodni pejzaži ili kulturno-istorijske vrijednosti kao što je kulturološka tradicija zajednice. Turisti posjećuju ova zaštićena područja da bi razumjeli i naučili cijeniti vrijednosti zbog kojih je područje osnovano i da bi doživjeli nova iskustva. Turistički prihodi iz popularnih zaštićenih područja mogu biti iskorišteni da se pomogne finansiranje drugih područja koji ne mogu privući toliki broj turista ili gdje bi veliki broj posjeta mogao ugroziti osnovne razloge osnivanja tog područja. Prihodi od konzervacije mogu ustvari biti mnogo veći, nego prihodi drugih upotreba zemljišta koje se stavilo pod zaštitu. Menadžeri zaštićenih područja treba da imaju za cilj razvijanje turističkih razvojnih mogućnosti koje podržavaju dugoročni ekonomski razvoj i ohrabruju ponovne posjete. Osim toga, trebali bi pokušati dovesti do maksimuma interese lokalne zajednice, kao npr. zapošljavanje, socijalne i kulturološke beneficije kroz visoku potrošnju posjetilaca i angažovanje malih lokalnih preduzeća.