E-devlet Performanslarının SD Tabanlı Copras Yöntemi ile Analizi: G20 Ülkeleri Örneği - Furkan Fahri Altıntaş (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Özellikle büyük ekonomilere sahip olan ülkelerin e-devlet konusundaki stratejileri ve faaliyetleri küresel anlamda ekonomiyi ve ekonomi ile ilişkili olan diğer boyutları etkileyebilmektedir. Dolayısıyla büyük ekonomilere sahip olan ülkelerin e-devlet performanslarının ölçümü ve analizi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda araştırmada, G20 grubunda yer alan ülke düzeyindeki 19 büyük ekonominin en son ve güncel olan 2020 yılı için E-Devlet Gelişim Endeksi (EGDI) bileşen değerleri üzerinden söz konusu ülkelerin e-devlet performansları SD (Standart Sapma) temelli COPRAS yöntemi ile ölçülmüştür. Araştırmada ilk olarak SD yöntemi ile ülkeler açısından en önemli EGDI bileşeninin ‘’Telekomünikasyon Altyapı Endeksi’’ olduğu belirlenmiştir. İkinci olarak SD temelli COPRAS yöntemine göre e-devlet performansı en fazla olan ilk üç ülkenin Güney Kore, İngiltere ve Avustralya, en az olan ilk üç ülkenin ise Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca ülkelerin ortalama e-devlet performansları ölçülmüş olup, söz konusu ortalama e-devlet performans değerinden fazla performansa sahip olan ülkelerin ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya ve Suudi Arabistan olduğu gözlenmiştir. Bu bulguya göre, ortalama e-devlet performans değerinin altında kalan ülkelerin küresel ekonomiye katkılarını artırmaları için e-devlet performanslarını artırmaları gerektiği değerlendirilmiştir. Üçüncü olarak yöntem açısından duyarlılık, ayırım ve korelâsyon analizlerine göre EGDI’nın SD temelli COPRAS yöntemi ile açıklanabileceği sonucuna erişilmiştir.