Modeli rasta visina stabala u jednodobnim sastojinama hrasta kitnjaka u zapadnom dijelu Republike Srpske - Vojislav Dukić; Danijela Petrović; Branko Stajić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U ovom radu, prikazani su rezultati istraživanja u čistim zrelim sastojinama hrasta kitnjaka (od 120 do 140 godina - VII dobni razred) u zapadnom dijelu Republike Srpske. Istraživanja su obavljena u acidofilnim šumama hrasta kitnjaka na tri lokaliteta (Kozara, Motajica i Crni vrh). Za dobivanje modela rasta odnosno za analizu toka visinskog rasta stabala, odabrana su po tri stabla iz kategorije dominantnih stabala na svakom lokalitetu. Tok rasta stabala je rekonstruisan standardnim metodom dendrometrijske analize. Nakon obnove u novoformiranim sastojinama na osnovu konstruisanih modela rasta visina dominantnih stabala može se planirati vrijeme početka i učestalost uzgojnih zahvata što će se pozitivno odraziti na vitalnost, stabilnost i nivo produkcije sastojina.