SINIF ÖĞRETMENLERİNİN KARŞILAŞTIĞI YÖNETSEL SORUNLAR VE YÖNETSEL SORUNLARIN PERFORMANSINA ETKİSİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ - Ali Rıza Erdem (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İlköğretim kurumlarıyönetmeliğine göre ilköğretim okullarının 1–5 inci sınıflarında sınıf öğretmenliği esastır. Sınıf öğretmenleri ilköğretim okullarının 1.2.3.4.5. sınıflarında öğrencileri sınıf esasına göre eğitim-öğretim yaptırmaktadır. Bu araştırmanın amacısınıf öğretmenlerinin yönetsel sorunlar ve yönetsel sorunların performansına etkisi konusundaki görüşlerini ortaya koymaktır. Denizli merkezinde resmi ve özel ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinden 301’i random ve tabakalama yoluyla seçilerek örnekleme alınmıştır. Araştırmada veriler geliştirilen likert tipli anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre 1. Sınıf öğretmenlerinin verilen yönetsel sorunlara katılma konusundaki görüşlerine göre yönetsel sorunların ilk üçü sırasıyla “Okul yönetiminin öğretmenlere öğrencilerden okul adına para toplattırması”, “Okul yönetiminin öğretmeni ilgilendiren kararların alınmasında öğretmenlerin görüşünü almaması” ve “Okul yönetiminin objektif performans değerlendirme sistemine sahip olmaması” dır. 2. Sınıf öğretmenlerinin verilen yönetsel sorunlarla karşılaşma konusundaki görüşleri görüşlerine göre sık karşılaşılan yönetsel sorunlardan ilk üçü sırasıyla “Okul yönetiminin öğretmenlere öğrencilerden okul adına para toplattırması”, “Okul yönetiminin öğretmeni ilgilendiren kararların alınmasında öğretmenlerin görüşünü almaması” ve “Okul yönetiminin objektif performans değerlendirme sistemine sahip olmaması” dır. 3. Sınıf öğretmenlerinin verilen yönetsel sorunların performansına etkisi konusundaki görüşlerine göre performanslarınıen çok etkileyen yönetsel sorunların ilk üçü sırasıyla “Okul yönetiminin öğretmeni ilgilendiren kararların alınmasında öğretmenlerin görüşünü almaması”, “Okul yönetiminin öğretmenlere öğrencilerden okul adına para toplattırması” ve “Okul yönetiminin objektif performans değerlendirme sistemine sahip olmaması” dır. 4. Sınıf öğretmenlerinin verilen a yönetsel sorunlara katılma b yönetsel sorunlarla karşılaşma c yönetsel sorunların performansına etkisi konusundaki görüşleri 1 cinsiyetine 2 görev yapılan okulun türüne 3 yaşına 4 eğitim durumuna 5 öğretmenliği seçme nedenine 6 öğretmenliği yapmaktan memnuniyete 7 seçme şansıolsa öğretmenlik mesleğini yine seçmeye 8 hizmet içi eğitim kurslarına katılmasına 9 hizmet içi eğitim kurslarına katılma şekline 10 bilimsel /mesleki kongre, toplantıve konferanslara katılmasına 11 eğitim sendikasına üyeliğine 12 herhangi bir dernek üyeliğine göre anlamlıbir farklılık göstermemektedir.