KÜRESELLEŞME VE ÇAĞDAŞ SANAT - İsmail Erim Gülaçtı; Atiye Güner (Akademik İncelemeler Dergisi)
ÖzBu çalışmada, küreselleşmeolgusunun sanatla ilişkisi sorgulanmıştır. Küreselleşmenin, homojenleşme, kutuplaşma,hibritleşme gibi kültürel getirileri, sanata yeni bir kimlik kazandırmıştır. Çağdaşsanat olarak tanımlanan bu yeni kimlik, disiplinlerarası, çok kültürlülüközelliği taşıyan, zaman, mekan kavramından bağımsız, anlatım ve plastik dilaçısından çok çeşitlilik içeren biryapıya sahiptir. Sanat, ilk çağlardan beri insanların doğa karşısında güçlüolmalarını ve kendilerini ifade etmelerini sağlayan kültürel bir güçtür. İletişimKuramcısı McLuhan’a göre kültürünbelirleyici ilkesi, içeriginden cok iletildigi aracmm niteligi ile ilgilidir(Eşkinat.1998, s.37) Günümüzde kültürün iletenleri olarak dijital teknoloji ve medya çağdaş sanatın en önemli belirleyenleridir.Çağdaş sanat,iletişim, teknolojlerindeki gelişme ile hız faktörünü kazanarak zaman ve mekandanbağımsızlaşmıştır. Sanatçının kendisi de bir ileten olarak ön plana çıkmıştır. Çeşitliözellikleri ile çağdaş sanat, yaşamın içinde yer almakta ve küreselleşmeninkültürel boyutunun büyük bir bölümünüoluşturmaktadır.Küreselleşme Ekonomik, politik ve sosyo-kültürel yapılarınbiraraya gelmesi ve yeni iletişim teknolojilerinin küresel kullanımıylaoluşur(Erdoğan. 2013, s.76).Bu çalışmada çağdaş sanatın ekonomik sistem ilebütüncül bir yapı oluşturduğu vurgulanmıştır. Bu bütüncül yapı içindesanatçının kendisinin de sanat üretiminin önemli bir parçası olduğugözlemlenmiştir.Çağdaş sanat, sanatçı, küratör, çağdaş sanat fuarları vebienaller, küreselleşme olgusu üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın amacı; çağdaşsanatın, küreselleşmenin önemli bir dinamiğiolduğunu ortaya koymaktır. Çalışma, belirlenen problem çerçevesinde literatüraraştırması yapılıp, kaynak tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür.Anahtar Kelimeler : Küreselleşme,Küreselleşmenin boyutları,Çağdaşsanat,Kültür endüstrisi,KüratörAbstractInthis study, the relationship between globalization and art was examined. Thecultural connotations of globalization, such as homogenization, polarization,and hybridization, have given a new identity to art. This new identity, definedas contemporary art, has a multidisciplinary structure that is independent oftime, space and diverse in terms of expression and plastic language. Art is acultural power that has enabled people to be strong against nature and toexpress themselves since the earliest ages. According to the CommunicationTheorist McLuhan, the culturally determinant principle is concerned with thequality of the means in which it is transmitted (Eskinat.1998, s. 37). Digitaltechnology and media are important determinants of contemporary art. Contemporaryart has become independent of time and space by acquiring the speed with thedevelopment of communication, technologies. The artist himself has also come tothe forefront as a conductor. Contemporary art with its various features takespart in life and forms a large part of the cultural dimension of globalization.Globalization occurs with a combination of economic, political andsocio-cultural structures and the global use of new communication technologies(Erdoğan. 2013, s. 76). It is emphasized that modern art forms an integratedstructure with the economic system. It is observed that the artist himself isan important part of the art production in this whole structure. Contemporaryart, artists, curators, contemporary art fairs and biennials have been studiedthrough the phenomenon of globalization. Purpose of the study is to provideevidence for the fact that contemporary art is an important dynamism ofglobalization. The study was carried out using literature review model in theframework of the identified problem.Keywords: Globalization, Dimensionsof globalization,Contemporary art, Culture industry,Curator