DMBA ile Meme Kanseri Oluşturulmuş Sıçanlarda Artan Uterus Doku Hasarı Çinko ve Melatonin Desteğiyle Önlenir - Saltuk Buğra Baltacı; Elif Gülbahçe Mutlu (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı dişi sıçanlarda DMBA ile oluşturulmuş meme kanserinde çinko ile melatonin uygulamasının uterus dokusundaki lipit peroksidasyonu üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Wistar cinsi sütten yeni kesilmiş toplam 42 adet dişi sıçan kullanılan araştırmada hayvanlar 5 gruba ayrıldı: Grup 1 Kontrol, Grup 2 DMBA Kontrol, Grup 3 DMBA+Çinko, Grup 4 DMBA+Melatonin, Grup 5 DMBA+Melatonin ve Çinko. Grup 1 dışındaki hayvanlara meme kanseri oluşturmak için kolza yağı kanola içinde 80 mg/kg dozunda DMBA gavaj yoluyla verildi. Çinko ve melatonin uygulanan gruplara 5 mg/kg/gün dozunda ip çinko, melatonin ve çinko+melatonin 4 hafta boyunca verildi. Hayvanlardan alınan uterus doku örneklerinde MDA malondialdehid ve GSH glutatyon düzeylerispektrofotometrik yöntemle tayin edildi.Bulgular: En yüksek uterus MDA seviyeleri DMBA ile meme kanseri oluşturulmuş kontrol G2 grubunda elde edildi p