Primjenjivost ekoloških i ekonomskih parametara mikrosimulacijskog prometnog modeliranja u ocjeni rješenja rekonstrukcije raskrižja - Blaženka Maričević; Irena Ištoka Otković (Zbornik Radova)
Pred projektante prometne infrastrukture stavlja se zahtjevan zadatak da pomire suprotstavljene ciljeve razvoja prometne infrastrukture prema prometnoj potražnji, a da svojim rješenjima smanje negativne učinke operacionalizacije sustava. Ovaj rad analizira primjenjivost mikrosimulacijskog prometnog modeliranja za analizu ekoloških i ekonomskih parametara koji se, uz funkcionalne parametre, ubrajaju u standardne kriterije ocjene varijantnih rješenja izgradnje i rekonstrukcije prometne infrastrukture. Studija slučaja napravljena je na primjeru rekonstrukcije raskrižju u urbanoj prometnoj mreži grada Osijeka. Rezultati pokazuju primjenjivost mikrosimulacija za ocjenu ekoloških i ekonomskih parametara u ocjeni varijantnih rješenja rekonstrukcije raskrižja, a brojčani pokazatelji pokazuju da se poboljšanjem funkcionalnih pokazatelja raskrižja mogu smanjiti i emisije ispušnih plinova od prometa.