TÜRK SOSYOLOJİSİNİN KISA TARİHİ: DÖNEMLER, ŞAHISLAR VE ANA YÖNELİMLER - Mehmet Cem Şahin (İslami İlimler Dergisi)
Bu makalenin amacı, bilimsel bir bilgidisiplini olan sosyolojinin Türkiye’deki gelişim seyrini ana hatlarıyla ortayakoymaktır. Bu bağlamda makale, eleştirel katkılarıyla birlikte, Türksosyolojisinin kısa tarihine bir giriş denemesi niteliğine sahiptir. Makaleninilgili bölümlerinde, Türk sosyoloji tarihindeki dönüm noktaları, öncü isimler,farklı yönelimler ve yaklaşımlar, kronolojik sıra dikkate alınarak verilmeyeçalışılmıştır. Sosyolojinin Türkiye’ye girişi, erken dönem Türk sosyolojisiningenel karakteristiği, Türk sosyolojisinde 1950’li yıllara kadar etkili olmuşolan ekoller ve isimler, 1950-1960 döneminde Türkiye’de sosyoloji, 1960-1980dönemi Türk sosyolojisi ve 1980’li yıllardan günümüze Türk sosyolojisinde öneçıkan genel eğilimler, bu makale kapsamında ele alınan konu başlıkları olarakdikkati çekmektedir.