HAYDARPAŞA LİMAN ŞİRKETİ’NE VERİLEN İSKENDERUN LİMANI İNŞA VE İŞLETME İMTİYAZI VE LİMAN TARİFESİ 1911 - Mehmet Beşirli (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
1911 yılında Haydarpaşa Liman Şirketi’ne İskenderun’da bir liman inşa ve işletme imtiyazıverildi. Almanlar, inşa edecekleri bu limanı, bir kriz esnasında savaşgemilerine açacaklar, aynızamanda da askerî malzeme deposu olarak kullanabileceklerdi. Öte yandan liman sayesinde bölge ve ona yakın çevrelerden Avrupa’nın ve bilhassa Almanların işlek limanlarına yapılacak ihracat ve ithalat ile bazıAlman sektörlerinin çektiği hammadde sıkıntısıda giderilmişolacaktı. Haziran 1912’de İskenderun limanıtemel atma töreni yapılmasına rağmen, daha sonraki süreçte modern tarzda bir liman inşa edilemedi. Araya I. Dünya Savaşı’nın girmesi durumu daha da zora soktu. Hatta savaşesnasında İskenderun ve kıyıları, İtilaf devletleri donanmalarıtarafından işgal edildi. 1911 anlaşmasıyla Haydarpaşa Liman Şirketi’ne İskenderun limanıimtiyazıverildiğinde, aynıanlaşmaya ek olarak limanda uygulanacak emtia, eşya ve yolcu tarifesi de tespit edildi. Tarifede limana girip-çıkacak her türlü maldan alınacak ücret, vergi vb. hususlar yer aldı.