İSTANBUL’DA BİR “YABANCI”: AYLAK ADAM’IN C.’Sİ - A “STRANGER” IN ISTANBUL: C. OF AYLAK ADAM - Gökhan Tunç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
YusufAtılgan’ın Aylak Adam romanı, yayımlandığı dönemde özellikle birçok genç Türkaydınını derinden etkilemiştir. Söz konusu etkinin en belirleyici ögesi olarakaraştırmacılar genellikle romanın merkezî kişisi üzerinde durmuş ve onu flaneurve alfranga züppe kavramlarıyla anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bu makalede ise,Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam adlı romanının merkezî kişisi C.’ye atfedilenflaneur ve alafranga züppe ifadelerinin doğruluğu sorunsallaştırılacak ve heriki kavramın da C.’nin niteliğini ortaya koymaktan uzak olduğu gösterilmeyeçalışılacaktır. Bu makalede C.’nin özgün karakterini anlamak açısından Albert Camus’nün Yabancı(L’Étranger-1942) romanın merkezî kişisi Meursault ile bir karşılaştırmayapılmış ve C.’nin absürt bir tip olduğu ileri sürülmüştür. Makalenin ikincidüzleminde ise C.’nin yaşadığı yer olan İstanbul’un metropol olduğukanıtlanmaya çalışılmıştır.