Bir Başka Açıdan Dünya (Dünya ve Dünyevileşme Algısına Eleştirel Bir Yaklaşım) - Şevket Kotan (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Genelde sözlü ya da yazılı islami edebiyatın, bariz bir şekilde dindünya, başka bir ifadeyle dünya-ahiret düalizmi üzerine kurulduğu söylenebilir. İşte bu çalışmanın amacı, dünyaya ilişkin bu tasavvuru tartışmak, yanlışlar içerdiğini savunmak ve konuya farklı bir yaklaşım getirmeyi denemek olcaktır.Konuya şu soruları sorarak başlamak isabetli olabilir: Dünya diye isimlendirdiğimiz şey acaba bizim için ne ifade ediyor. Aslında varoloşumuza uygun olmadığı halde zorunlu ikamete tabi tutulduğumuz bir sürgün mekânı mı, yoksa her bakımdan bize uygun olarak tasarlanmış ve varoluşsal olarak kendisiyle bir bütün oluşturduğumuz özel bir hayat yurdu mu?