ÖRGÜTSEL ETİK DEĞER, KENDİNİ GELİŞTİRME, ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME VE ÇALIŞAN PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - Servet Alp (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, kamuya ait bir şehir hastanesinde çalışan sağlık personellerinin örgütsel etik değer, kendini geliştirme, örgütsel özdeşleşme ve çalışma performansına yönelik algı düzeylerini belirlemek, değişkenlerin aralarındaki ilişkiyi saptamak ve bir birbirlerine olan etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın bir diğer amacı, örgütsel etik değer ile çalışma performansına yönelik algı arasındaki ilişkide örgütsel özdeşleşmenin aracı rolünü; örgütsel etik değerin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinde kendini geliştirmenin düzenleyici rolünü; örgütsel etik değerin örgütsel özdeşleşme aracılığıyla çalışma performansına yönelik algı üzerindeki dolaylı etkisinde kendini geliştirmenin durumsal aracı rolünü tespit etmektir. Araştırmanın evrenini, kamuya ait bir şehir hastanesinde çalışan sağlık personelleri oluşturmaktadır. Araştırmada, kolayda örneklem yöntemiyle 621 sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analiz sonucunda, değişkenler arasında pozitif yönlü düşük ve orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel etik değerin, çalışan performansı ve örgütsel özdeşleşmeyi; örgütsel özdeşleşmenin, çalışan performansını; kendini geliştirmenin, örgütsel özdeşleşmeyi yordadığı/etkilediği bulunmuştur. Ayrıca araştırmada, aracı, düzenleyici ve durumsal aracılık rolü tespit edilmiştir.