بررسی تأثیر پلاسمای سرد بر بهبود برخی از علائم بیماران مبتلا به کووید-19: یک مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی دو‌سو‌کور - محمدرضا تقوی; محمد حسین کارآموز مشهدی; سالار پوربرات; عماد خوشدل; محمد امین یونسی هروی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: تـب، علایم گوارشی، بی‌حالی و ضعف، سردرد، تنگی نفس و سرفه به طور معمول علایم بالینی است که در بیماری کووید-19 ایجاد می‌شود. هدف از این مطالعه، برسی تأثیر پلاسمای سرد در بهبود علائم بالینی بیماران مبتلا به کووید-19 بود.روش‌ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسو‌کور بر روی 64 بیمار کووید-19 بود. در گروه مداخله دستگاه پلاسمای سرد به طور مداوم 8 ساعت روشن می‌شد. در گروه شاهد نیز دستگاه 8 ساعت روشن می‌شد اما یون‌سازی صورت نمی‌گرفت. 5 روز علایم بالینی بیماران مورد پایش قرار گرفتند. علایم بالینی بیماران توسط آزمون آماری T و χ2 و واریانس در اندازه‌های تکراری مورد تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنی‌داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که تب در روز اول و ضعف و بی‌حالی در روز اول و سوم بیماری نسبت به ابتدای بستری شدن کاهش معنی‌داری را نشان داد. سایر علایم بالینی بیمار تفاوت معنی‌داری را در دو گروه نشان ندادند. همچنین نمره‌ی علایم بالینی تغییرات معنی‌داری را در بهبود علائم کووید-19 در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد نشان داد اما دمای بدن بین دو گروه تفاوت معنی‌داری نداشت.نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که علایم بیماری مخصوصاً تب، ضعف و بی‌حالی کاهش داشته است. بنابراین دستگاه پلاسمای سرد در کنار درمان‌های روتین می‌تواند به عنوان یک عامل کمکی در بهبود علائم بیماران و درمان سریع‌تر آن‌ها کمک‌کننده باشد.