Covid-19 Sürecinde Sağlık Çalışanlarının Algıladıkları Sosyal Desteğin Duygusal Tükenme Üzerindeki Etkisi - Pelin Yılık; Seray Yeşilırmak; Egehan Özkan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Dünyayı 2019 yılından bu yana hızla etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler bırakmasının yanı sıra insanların psikolojik açıdan da olumsuz etkilenmelerine neden olmaktadır. Özellikle salgın sürecinde sağlık çalışanlarının ağırlaşan çalışma koşullarına bağlı olarak duygusal olarak tükenmiş hissettikleri ve bu durumdan yalnızca kendilerinin değil çalışma arkadaşları, sosyal çevreleri ve aile yaşantılarının da etkilediği görülmektedir. Bu çalışmada, Covid-19 pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yöneticilerinin ve çalışma arkadaşlarının sağladığı sosyal desteğin ağırlaşan çalışma koşullarında duygusal tükenme üzerindeki etkileri incelenmektedir. Kaynakların Korunması Teorisine bağlı olarak Covid-19 pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının algıladıkları sosyal desteğin duygusal tükenme ile ilişkisinin araştırılmasını amaçlayan bu çalışmada, Ankara’da faaliyet gösteren özel bir hastanenin sağlık personeli araştırma evreni olarak seçilmiştir. Bu süreçte psikolojik olarak en çok etkilenen meslek grubu olduğu düşünülen sağlık çalışanlarının yaşadıkları zorlukları azaltmada iş ortamından kaynaklanan sosyal destek faktörlerinin etkileri açığa çıkarılarak alana katkı sağlanması planlanmıştır. Araştırmanın bulguları, sağlık çalışanlarının algıladıkları sosyal destek düzeyi kapsamında yönetici desteğinin ve çalışma arkadaşlarının desteğinin Covid-19 pandemi sürecinde duygusal tükenme düzeylerini azalttığını göstermiştir.