Дослідження неметалевих включень та характеристик колісної сталі КП-Т під впливом модифікування - Сергій Полішко; Тетяна Носова; Стелла Мамчур (Challenges and Issues of Modern Science)
Ця стаття присвячена виробництву залізничних коліс для поїздів із зносостійких вуглецевих сталей. Зі зростанням глобальних вимог і жорсткою конкуренцією виникає потреба у пошуку альтернативних рішень для покращення якості таких коліс, окрім традиційних методів, таких як легування та термічна обробка. Це дослідження зосереджується на використанні багатофункціональних модифікаторів для покращення механічних властивостей та зменшення неметалічних включень у сталевих колесах КП-Т. Були проведені експериментальні дослідження, включаючи хімічний аналіз, електронну мікроскопію та механічні випробування. Результати показують, що застосування багатофункціональних модифікаторів призвело до зменшення неметалічних включень та покращення механічних властивостей. Стабілізація хімічного складу та механічних характеристик є важливою для забезпечення якості та безпеки залізничних коліс для використання в умовах високих навантажень. Аналогічні дослідження були проведені для сталі КП-Т. Дія багатофункціональних модифікаторів забезпечила зменшення кількості неметалічних включень і покращення механічних характеристик сталі КП-Т. У виробництві залізничних коліс для пасажирських вагонів широко застосовуються зносостійкі вуглецеві сталі. Зростаючі вимоги до якості залізничних коліс з таких матеріалів на світовому ринку, у поєднанні з жорсткою конкуренцією, вимагають пошуку альтернативних рішень для покращення їх якості, окрім відомих методів легування та термічної обробки. Тому задача обробки розплавів з багатофункціональними модифікаторами для підвищення механічних властивостей і покращення морфології неметалічних включень наразі є дуже актуальною. Дослідження було проведено на сталевих колесах КП-Т, виготовлених у головній 250-тонній печі мартенівського цеху ПАТ "ІНТЕРПАЙП НТЗ". Ця експериментально-промислова сталь була оброблена багатофункціональними модифікаторами, склад яких захищений патентами України. Модифікатори додавали до розплаву сталі КП-Т за допомогою вакуумного процесу.