REFORMLARIN YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMLERİNİN TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Mehmet Cahit Güran; Emine Ayrancı; Tarkan Çavuşoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, 20 OECD üye ülkesinin 1998-2012 yılları arasında yükseköğretim sisteminde finansal, yapısal, yönetsel ve kalite temelli reform gerçekleştiren ve gerçekleştirmeyen ülkelerin toplam faktör verimlilik değişim endeks değerleri ve bileşenlerinin seyri Malmquist-Luenberger TFV değişim endeks yöntemi aracılığı ile analiz edilmiştir. Reform gerçekleştiren ülkelerin toplam faktör verimlilik değişim endeks değerlerinde artış kaydettikleri, reform gerçekleştirmeyen Polonya, Türkiye, Hollanda, İrlanda ve Çek Cumhuriyeti’nin ise toplam faktör verimlilik değişim endeks değerlerinde düşüş tecrübe ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.