TEDARİKÇİ SEÇİMİ PROBLEMİNİN AHP TEMELLİ MAIRCA YÖNTEMİ İLE ÇÖZÜMÜ - Nazife Şahin Macit (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Herhangi bir organizasyonun başarısı için önemli rol oynayan tedarikçilerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve onlarla sözleşme yapılması süreci organizasyonların finansal kaynaklarını muazzam miktarda kullanmasına sebep olmaktadır. Satın alma riskini azaltmak, alıcı için toplam değeri maksimize etmek ve alıcılar ile tedarikçiler arasında uzun vadeli ilişkiler geliştirmek açısından firmaların tedarik zincirine gereken önemi vermesi gerekmektedir. Tedarikçi seçimi probleminde kontrol edilemeyen ve öngörülemeyen kriterlerin çeşitli olması değerlendirme ve karar verme sürecini etkilediğinden dolayı bu tarz problemler çok karmaşıktır ve çözümü için farklı yaklaşımlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesinde faaliyet gösteren bir süpermarket için süt ve süt ürünlerinin tedarikini sağlayan en iyi tedarikçinin seçimi amaçlanmıştır. İlk olarak gerekli literatür taraması yapılmış, sonra işletmenin satın alma müdürü ile görüşülüp problemin çözümünde kullanılacak olan kriterler ilgili literatürden seçilmiş, süt ve süt ürünleri ile alakalı 5 tedarikçi kalemi değerlendirilmek için belirlenmiştir. Kriterlerin ağırlıklandırılması AHP yöntemi ile yapılmış ve en önemli kriterlerin ürün kalitesi, kalite sorununu çözümleme, ambalajlı teslim ile hatasız ürün miktarı olduğu ortaya çıkmıştır. Sonrasında 5 tedarikçi alternatifi MAIRCA yöntemi ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda en iyi alternatif tedarikçinin A2 olduğu tespit edilmiştir.