Kısa Süreli Bir Oryantasyon Programı Denemesi: Öğrencilerin Uyum Düzeyleri ve Programa İlişkin Görüşleri - Seher A - İlhan SEVİM - Yalçın (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, kısa süreli bir oryantasyon programının üniversite birinci sınıf öğrencilerinin üniversiteye uyum düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek ve öğrencilerin programa ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma grubu 2005-2006 eğitimöğretim yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne kayıt yaptıran 321 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmada öğrencilerin uyum düzeyleri “Üniversiteye Uyum Ölçeği”, programa ilişkin görüşleri ise “Oryantasyon Programı Değerlendirme Anketi” ile saptanmıştır. Verilerin analizinde t testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda oryantasyon programına katılan ve katılmayan öğrencilerin üniversiteye uyum düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, etkinliklerden yararlandıklarını, etkinlikleri yeterli bulduklarını ve oryantasyon programının gerekli olduğuna inandıklarını belirtmişlerdir