Semavi Dinlerin Ortak Ahlak Değerleri ya da Evrensel Değerler - Halil İbrahim Bulut (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
İnsanlık tarihi, toplumların ve mekânların değişmesine rağmen değerlerin değişmediğine şahitlik eder. İlk insandan günümüze değin hemen her toplumda adam öldürmenin, hırsızlık yapmanın ve yalan konuşmanın doğru olmadığı kabul edilir. Bu durum, değerlerin ya da ahlak ilkelerinin aynı kaynaktan geldiğini gösterir. Zaten İslamiyet, semavi dinlerin ilahi olup özlerinin bir olduğunu kabul eder. İlahi dinlerin kutsal kitapları bu zaviyeden araştırıldığında ahlakî esaslarda hemen hiçbir değişikliğin olmadığı görülür. Bu makalenin hedefi Kur›an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes esas alınarak insanların üzerinde hemfikir oldukları temel ahlak ilkelerini -en azından bir kısmını- belirlemektir. Bu çerçevede doğru sözlü olmak, adaletli davranmak, iyilik yapmak, cana kıymamak, kul hakkı yememek gibi hususların insanlığın üzerinde ittifak ettiği ortak değerlerden olduğu anlaşılmaktadır.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 2.0px; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}span.s1 {letter-spacing: 0.1px}span.s2 {letter-spacing: 1.6px}span.s3 {letter-spacing: 0.7px}span.s4 {letter-spacing: 1.0px}span.s5 {letter-spacing: 1.1px}span.s6 {letter-spacing: 1.4px}span.s7 {letter-spacing: 0.3px}span.s8 {letter-spacing: 0.4px}span.s9 {letter-spacing: 1.5px}span.s10 {letter-spacing: 2.3px}span.s11 {letter-spacing: 2.4px}span.s12 {letter-spacing: 1.2px}span.s13 {letter-spacing: 1.9px}span.s14 {letter-spacing: 0.8px}