FAYDACI REFAH EKONOMİSİ: AMARTYA SEN’İN ELEŞTİRİSİ - Fahri Seker; Murat Çetin (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Faydacı yaklaşım, yerleşik iktisat teorisinin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte Amartya Sen, faydacılığın özellikle refah ekonomisinde ciddi analiz sorunlarına yol açtığını savunmaktadır. Bir kişinin refahının sadece fayda ile ölçülme çabası, birçok değişkenin analiz dışında bakılmasına neden olmuştur. Sen’e göre tek başına fayda, refahı yeteri derecede temsil edemez. Bireysel refah, kapasitelerin ve özgürlüklerin artırılmasıyla da doğrudan ilgilidir. Amartaya Sen’in eleştirisi Ortodoks yaklaşımların temel köşe taşını yerinden oynatmış olarak kabul edilmektedir. Bu makalede bu eleştirinin detayları üzerinde durulacaktır.