Kan man utbilda Professionellt omdöme? - Eva Schwarz; Carl Cederberg; Petra Lundberg Bouquelon; Maria Pröckl (Högre Utbildning)
I den här utökade ledaren vill vi lyfta fram sex publicerade bidrag som ingår i tidskriftens särskilda tema om högre utbildning och det professionella omdömet. Vi sammanfattar några av bidragens övergripande teser kring begreppet och presenterar våra egna reflektioner. De publicerade bidragen visar, som vi ser det, på att frågan om hur man utbildar omdömet är central inom olika professionsinriktade högskoleutbildningar. Bidragen lyfter olika dimensioner såsom utmaningen med att ta in praktiken i högskolans lokaler, exempels betydelse för att få i gång en reflektionsprocess och omdömets rumsliga och tidsliga aspekter. Alla bidrag presenterar också olika former för att arbeta med det professionella omdömet inom högre utbildning och vi har i den här inledning valt att samla några “goda råd” som man kan hittar in bidragen. Avslutningsvis ställer vi frågan huruvida det professionella omdömet är hotat inom den högre utbildningen.