Ülke İmajı Araştırmalarında Ölçek Seçimi ve Kullanımı - Tolga Şentürk (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ülke imajı belirli bir ülke hakkındaki tanımlayıcı, çıkarımsal ve bilgilendirici inançların toplamı olarak tanımlanır (Martin ve Eroğlu; 1993:193). Tüketicilerin ürün kalitesine yönelik değerlendirmelerini etkilediği için de uluslararası pazarlama literatüründe çokça çalışılan bir araştırma alanıdır. Bugüne kadar yapılan çalışmaların sahip olduğu araştırma tasarımlarının ve kullanılan ölçeklerin ülke imajının boyutları çerçevesinde çok büyük bir çeşitlilik arz ettiği görülmektedir (örn. Balabanis vd., 1996; Laroche vd., 2005; Papadopoulos ve Heslop 1993; Roth ve Romeo, 1992). Bu çeşitlilik içerisinde yaşanan kavramsal karmaşa ve ülke imajı bileşenlerini ölçen ölçekler çerçevesinde gözlemlenen geçişkenlik, önemli bir sorun olarak araştırmacıların karşısında durmaktadır (Roth ve Diamantopoulos, 2009). Yapılan çalışmada öncelikle ülke imajı araştırmalarında ortaya çıkan kavram karmaşasını giderecek tanımlamalar yapılarak kavramsal çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bunun yanında ülke imajı bileşenlerinin ölçümü ile ürün-ülke imajını ölçen ölçeklerin kullanımı konusunda yapılan hatalar ve bunlara getirilen eleştiriler derlenmiştir. Araştırmada özellikle genel ülke imajı ile ürün-ülke imajının birbirinden ayrıştırılarak çerçevesinin tam olarak çizilmesi gerektiği vurgulanmış ve birincisinin ikincisi üzerinde yaptığı etkiler açıklanmıştır.