جداسازی و شناسایی گونه‌های فیتوفتورا از خیار گلخانه‌ای در جنوب استان کهگیلویه و بویراحمد و تعیین واکنش ارقام مختلف این گونه از خیارها به عامل بیماری یاد شده به آن‌ها (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
این مطالعه به‌منظور شناسایی و بررسی اهمیت گونه‌های فیتوفتورا در پوسیدگی ریشه و طوقه خیار در گلخانه‌های جنوب استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. برای این کار از بافت پوسیده طوقه و ریشه، قطعات 5 میلی‌متر مربع جدا شده، بعد از شستشو با آب و خشک کردن با حوله کاغذی بدون ضدعفونی سطحی روی محیط کشت نیمه انتخابی CMA-PARP کشت گردید. از بافت‌های آلوده 40 جدایه به‌دست آمد که براساس خصوصیات مورفولوژیک و نیاز دمایی پرگنه‌های جدا شده Phytophthora capsici و P. drechsleri تشخیص داده شد. از 40 جداﻳﻪ به‌دست آمده، 17 جداﻳﻪ به P. capsici تعلق داشت و P. drechsleri، 23 جداﻳﻪ را به خود اختصاص داد. در شراﻳﻄ گلخانه عکس‌العمل طوقه و رﻳﺸﻪ گیاهچه‌های 2 هفته ارقام نگین، کلوز، فادیا، کاترینا، بهمن و سینا به دو گونه  P. capsiciو P. drechsleri و با استفاده از ماﻳﻪ به‌دست آمده از ﻣﺤﻴﻄ ورمی‌کولیت- عصاره بذر گیاه شاه‌دانه مورد مطالعه قرار گرفت و درصد استقرار بیمارگر بر روی طوقه، ریشه و مرگ و میر ارزﻳﺎﺑﻲ گردﻳﺪ. مقایسه درصد مرگ و میر و میزان استقرار بیمارگر بر روی طوقه نشان داد که رقم مهر و سینا به‌ترتیب بیش‌ترین و کم‌ترین حساسیت به گونه P. drechsleri و رقم کلوز و فادیا به‌ترتیب بیش‌ترین و کم‌ترین حساسیت را به گونه P. capsici نشان دادند. مقایسه درصد اسقرار بر روی ریشه نشان داد در واکنش به گونه P. drechsleri تفاوت معنی‌داری مابین ارقام کلوز، مهر، کاترینا و نگین وجود ندارد و رقم سینا کم‌ترین حساسیت به این بیمارگر دارد. در واکنش به گونهP. capsici  ارقام کلوز و سینا بیش‌ترین حساسیت و رقم فادیا کم‌ترین حساسیت را نشان دادند.