Sosyal-Duygusal Öğrenme Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirliğinin Đncelenmesi - Tarık TOTAN; Zekavet KABASAKAL (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Sosyal-Duygusal Öğrenme Ölçeğinin Türkçe formunun ortaokul düzeyinde geçerlilik ve güvenirliliğinin incelenmesidir. Araştırma üç farklı gruptan toplanan veri üzerinden yürütülmüştür. Araştırmanın birinci çalışması, ölçeğin özgün formuyla çeviri formu arasındaki benzerliği değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışma sonrasında ölçeğin her iki formuna ait maddeler arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir. Đkinci çalışma sonucunda ölçeğin Türkçe formunun ortaokul öğrencileri için geçerli ve güvenilir olduğu, ölçeğin özgün formunu koruduğu ve benzer bir ölçekle önemli düzeyde ilişkilendiği tespit edilmiştir. Üçüncü çalışmada iki hafta arayla ölçeğin test tekrar test güvenirliği incelenerek uygulanan ölçeğin alt boyutlarının ve toplamının kararlılık gösterdiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak ölçeğin sosyal ve duygusal öğrenme ihtiyaçları olarakgörev bilinci, akran ilişkileri ve özdüzenlemeyi bir örüntü içinde değerlendirmede güçlü bir ölçme aracı olduğuna ulaşılmıştır.