JCI Belgeli Sağlık Kurumlarında Yöneticilerin Akreditasyon ve Hizmet Kalitesi Algılarının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği - Enis Baha Biçer; Abdullah Mısırlıoğlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Küresel rekabet tüm sektörleri etkisi altına almaya devam etmektedir. Buna paralel olarak hizmet sektörü, özelinde de sağlıkta hizmet kalitesi ve sağlıkta müşteri memnuniyeti ile ilgili beklentiler de hızla artmaktadır. Bu doğrultuda, özellikle son çeyrek asırda dünyada sağlıkta kalite ve akreditasyon üzerine çok önemli adımlar atılmıştır. Kalite ve akreditasyonda üst yönetimin liderliğinin süreci doğrudan etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada, uluslararası bir akreditasyon kurumu olan Joint Commission International-JCI’a akredite olmuş Türkiye’deki tüm sağlık kurumları yöneticilerinin hizmet kalitesi üzerine çeşitli boyutlardaki görüşlerinin değerlendirilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama türü araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, veri toplama tekniği olarak anket formu seçilmiştir. Görüşmeler yüz yüze ve çevrimiçi anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan toplam 289 sağlık kurumu yöneticisine akreditasyonun hizmet kalitesine etkisini, hizmet kalitesine etki eden diğer faktörleri ve katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik ifadeleri kapsayan anket uygulanmıştır. Anket çalışması ile elde edilen veriler IBM SPSS 23.0 ve IBM AMOS 23.0 paket programları kullanılarak analiz ve test edilmiş olup, araştırma hipotezlerini test etmek için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarından hareketle, toplam kalite yönetiminin de bileşenlerinden olan liderlik ve verilerle yönetimin çalışanlarının akreditasyona ilişkin algılarında ve kalite sonuçları üzerinde önemli etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada da görüleceği üzere yöneticilerin kalite ve akreditasyonun faydalarına yönelik algıları arttıkça sağlık kurumlarında kalite çıktılarının da arttığı görülecektir.