Malomunski kodicil iz 18. stoljeća - crtica iz prošlosti svakodnevice Opatijskoga krasa - Robert Doričić; Marko Medved (Zbornik Lovranšćine)
U bogatoj ostavini povjesničara i svećenika dr. sc. Maksa Peloze čuva se nadopuna oporuke (kodicil) Jurja Samse (izv. Giorgio Samsa) iz sela Male Mune. Ta je razredba posljednje volje oporučitelja zapisana pred svjedocima 1754. godine rukom lokalnoga dušobrižnika. Osim što daje uvid u prošlost nasljednopravnih odnosa, ona predstavlja višestruko vrijedan izvor za istraživanje novovjekovne prošlosti na području Opatijskoga krasa kojemu selo Male Mune pripada, osobito uzimajući u obzir rijetkost takvoga arhivskoga gradiva. Polazeći od sadržajne analize kodicila, autori donose pregled teritorijalno-crkvene pripadnosti sela Male Mune sredinom 18. stoljeća te predstavljaju u kodicilu zabilježene antroponime i mikrotoponime koji svoje postojanje svjedoče i danas.