ÜNİVERSİTE PERSONELİNİN ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ - Gulsum Korkut; Ömer Avcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma, üniversite personelininişyerinde engellilere yönelik tutumunu ölçmek ve değerlendirmek amacıylagerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında Burdur Mehmet Akif ErsoyÜniversitesi’nde çalışan 234 akademik ve idari personele ulaşılmıştır. Katılımcılarasosyo-demografik bilgilerinin ölçüldüğü veri formu ile İşyerinde Engelliye YönelikTutumlar Ölçeği uygulanmıştır. Mamatoğlu ve diğerleri (2015) tarafındangeliştirilen İşyerinde EngelliyeYönelik Tutumlar Ölçeği; 47 maddeden ve engelli istihdamına genel yaklaşım,engellilerin iş ortamına ve işe uyumuna ilişkin algı, çalışan engellinin veyaptığı işin algılanan niteliği olmak üzere 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Verilerin analizindeyüzdelik, ortalama±standart sapma, Pearson Korelasyon testi, bağımsız gruplar t ve ANOVA testlerikullanılmıştır. İşyerinde Engelliye Yönelik Tutum puanlarının ilişkisi Pearson korelasyon testi ile, ölçek puanlarınındemografik değişkenlere göre farklılık göstermesi ise bağımsız gruplar t veANOVA testleri ile analiz edilmiştir.