Futbol taraftarlarının sporda tutku anlayışı ile fanatiklik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Resat Sadik; Muberra Celebi; Giyasettin Taskin (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmada, futbol taraftarlarının sporda tutku ile fanatiklik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Katılımcılar, 90 kadın, 324 erkek toplam 414 taraftar kişiden oluşmaktadır. Araştırmada, likert tipi ve tamamı olumlu 13 maddeden oluşan “Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeği” ve sporcular için Türkçe uyarlaması yapılmış “Sporda Tutku Ölçeği” kullanılmıştır. Sporda tutku ölçeği sonuçlarında medeni durum, yaş ve aile geliri değişkenlerinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Fanatiklik ölçeğinde ise medeni durum, futbol izleme sıklığı, cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerinde alt boyutlar açısından anlamlı farklıklar saptanmıştır. Ayrıca iki ölçek arasında pozitif yönlü zayıf ve orta düzeyli korelasyon görülmüştür. Tutku ve şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimleri arasında, istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Tutku ile kurumsal aidiyet arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimleri ile kurumsal aidiyet arasında, anlamlı ve orta düzeyde pozitif bir ilişki mevcuttur. Bu sonuçlar, sporda tutkunun artmasının şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimlerini de artırabileceğini, ancak kurumsal aidiyet üzerinde belirgin bir artış olmadığını göstermektedir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, taraftar psikolojisi ve spor yönetimi açısından önemli ipuçları sunarak, spor tutkusunun hem birey hem de toplumsal düzeydeki etkilerini anlamak için yeni bir bakış açısı sağlamaktadır. Araştırmanın, spor dünyasında tutkunun doğasına dair merak uyandıran sorulara kapı açacağı ve gelecekteki çalışmalar için değerli bir temel oluşturacağı düşünülmektedir.