MODEL KARTEL PARTIJE, TENDENCIJE KARTELIZACIJE POLITIKE I SRBIJA U UPOREDNOM KONTEKSTU - Nikola Mladenovic (Srpska Politička Misao)
Članak objašnjava model kartel partije i sagledava novije tendencije kartelizacije politike. Model kartel partije označava koluziju partija i njihovo srastavanje sa državom, a podstakao je značajan broj radova u skorije vreme. Ipak, analiza partijske politike u Srbiji kroz prizmu ovog modela je do sada izostala. Zato se članak bavi problemom da li su u srpskoj stranačkoj politici prisutni elementi kartelizacije, imajući u vidu uporedni kontekst. On se konkretno bavi otežanim uslovima ulaska na političko tržište za nove partije i odsustvom velikih ideoloških sukoba. Zaključuje da su primetne tipčne odlike kartelizacije. Novim strankama je ulazak na političko tržište izuzetno otežan u poređenju sa drugim višestranačkim sistemima. Dalje, stranke vlasti i opozicije se sukobljavaju oko sposobnosti i zasluga lidera, ali su veoma sličnih razmišljanja o politikama. Članak sugeriše nove pravce analize modela kartel partije.