MUHASEBEDE ESKİNİN YENİSİBİR KAVRAM: İNSAN KAYNAKLARI MUHASEBESİ - Yunus Ceran (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Entelektüel sermaye bileşenlerinden insan sermayesini içeren, insan kaynaklarına ilişkin bilgileri saptamak, ölçmek ve elde edilen verileri işletme ile ilgili bilgi kullanıcılara iletmek işlevini üstlenen muhasebe olarak tanımlanan ve insana yapılan yatırımın maliyetini ve personel yenileme maliyetini ve insanın örgüt için değerini hesaplamayıiçeren İnsan KaynaklarıMuhasebesi İKM 1960’lıyıllardan itibaren literatüre ve uygulamaya girmiştir. Ancak 1970 ve daha sonraki yıllarda araştırmacıların çok az ilgisini çekmesine rağmen İKM ile ilgili çalışmalar 1980 yılına kadar devam etmişve 1980 yılından 1995’e kadar pek gündeme gelmemiştir. 1995’den sonra, insan kaynağının güncellik kazanmasıve personel yönetimi yerine İnsan KaynaklarıYönetimi kavramının genel kabul görmesi İKM’yi tekrar gündeme taşımıştır. Böylece, Amerikan ve Japon işletmeleri arasındaki yoğun rekabet baskısının İKM anlayışınıyeniden ortaya çıkarmasıyla on yıldan fazla bir zamandır İKM tek başına bir kavram olarak ya da Yeşil Muhasebe veya Entelektüel Sermaye kavramlarıiçinde ele alınmaktadır.