ALT SINIR TEMELİNE DAYALI AĞIRLIKLI TAVLAMA YÖNTEMİ İLE KUTULAMA PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ - Neriman İnak; Sezai Tokat; Kenan Karagül (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Buçalışmada bir boyutlu kutulama problemi için melez yeni bir sezgisel çözümyöntemi sunulmuştur. Önerilen yaklaşımda, başlangıç çözümü oluşturmak için altsınıra dayalı sezgisel bir başlangıç çözüm algoritması önerilmiştir. Önerilensezgisel ile birlikte literatürde yer alan diğer yerleştirme algoritmaları elealınmış, elde edilen sonuçlar literatürde ulaşılan sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Başlangıç çözümü sonrası elde edilen çözüme ağırlıklı tavlama yöntemiylebirlikte yer değiştirme algoritmaları uygulanmış ve kullanılan kutu sayısınıminimize etmek amaçlanmıştır. Literatürde yer alan test kümeleri çözülmüş,çözüm süreleri ve elde edilen sonuçlar bilinen en iyi sonuçlarla vegeliştirilen diğer yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Literatür ile yapılankarşılaştırmalarda önerilen sezgisel yöntemin daha kısa sürede çözüme ulaştığıgözlemlenmiştir. Ayrıca çözülen test kümesinin 2 örneğinde literatürdeki en iyibilinen çözümden daha iyi bir çözüm elde edildiği gözlemlenmiştir.