Skulle Norges musikkhøgskole ha ligget i Bergen? - Ida Børresen (Studia Musicologica Norvegica)
I 1913 foreslo fiolinisten Torgrim Castberg å etablere «Norges Musikhøiskole» i Bergen. Castberg hadde med stor suksess etablert Musikakademiet for barn og unge samme sted i 1905. I 1913 fikk Castberg reist en stor bygning sentralt i Bergen. Rett etter innflyttingen av Musikakademiet i Musikens Hus lanserte han ideen om å etablere «Norges Musikhøiskole» i den ene fløyen i huset, i tett pedagogisk og administrativt samvirke med Musikakademiet. Forslaget fikk bred tilslutning, men direktøren ved Musik-konservatoriet i Kristiania, Peter Lindeman, var sterkt imot planene, og departementet fant forslaget for uklart. I denne artikkelen dokumenterer forfatteren denne tidlige debatten om musikkutdanningen i Norge og ikke minst hvordan den raskt kom til å dreie seg mest om Bergen og Kristiania og mindre om behovet for en norsk musikkhøgskole. Avslutningsvis trekkes linjene frem til etableringen av Norges Musikkhøgskole i Oslo i 1973, igjen dreide debatten seg aller mest om stedsvalg.