SUDBINA MAJORA ATERTONA I SAVEZNIČKE MISIJE „HIDRA“ 1942. GODINE: IZMEĐU JUGOSLOVENSKE LITERATURE I BRITANSKIH IZVORA - Ratomir Milikić (Istorija 20. Veka)
U radu se analiziraju britanski dokumenti o nestanku majora Terensa Atertona, vođe savezničke misije Hidra na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije u aprilu 1942. godine. Dati su pregled i uporedna analiza posleratne jugoslovenske istoriografije o sudbini te britanske misije. Autor prati proces nastanka i razvoja mita o Atertonu u komunističkoj istoriografiji, ukazujući na to da ta verzija nema uporište u stvarnim dešavanjima, kako kada je reč o osnovnom zadatku misije, tako ni kada je reč o odgovornosti za nestanak i verovatnu pogibiju njenih članova.