Stratejik Anlatı İnşasında Sosyal Medyanın Araçsallaştırılması: Türkiye-Yunanistan Örneği - Emine Boyraz (Medya ve Kültür)
Bu çalışma, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin en gergin hali kabul edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik “bir gece ansızın gelebiliriz” açıklamasının yapıldığı döneme ve sonrasında üretilen stratejik anlatı temalarına odaklanmaktadır. Çalışma, bu iki ülkenin kendini ve ötekini hangi stratejik anlatı temalarıyla inşa ettiğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışmada sosyal medya platformu Twitter’da inşa edilen stratejik anlatı temaları tespit edilmiş, elde edilen bulgular nitel içerik analizi tekniği kullanılarak tablolaştırılmıştır. Uluslararası politikada stratejik anlatı inşasını konu edinen çalışmalarda olay anlatısı, sistem anlatısı ve kimlik anlatısı olmak üzere üç farklı düzeyde inceleme yapılmaktadır. Bu çalışmada ise yalnızca kimlik anlatısı düzeyi incelenmektedir. Araştırma sürecinde, iki ülkenin de Twitter’ı araçsallaştırıp birbirlerine karşı negatif anlatı temaları kullandıkları tespit edilmiş, bu doğrultuda ülkelerin birbirlerini ötekileştirmek ve uluslararası kamuoyu karşısında haksız göstermek amacıyla negatif anlatı inşa ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde iki ülkenin kendi kimlik anlatılarını inşa ederken oldukça pozitif temalar kullandıkları tespit edilmiş, bunun amacının da kendi tutum ve davranışlarını uluslararası kamuoyu karşısında meşrulaştırmak olduğu tespit edilmiştir.