PRIORITETI EU NA ZAPADNOM BALKANU I POLJSKI RAISON D’ETAT - Spasimir Domaradzki (Srpska Politička Misao)
Porast angažovanja Poljske na Zapadnom Balkanu je primetan. Ovaj rad ima za cilj da istraži kompatibilnost prioriteta EU u regionu i nacionalnih interesa Poljske. Ugrađen u koncept Raison D`Etat i realistički teorijski okvir, ovaj rad prati evoluciju pristupa EU i Poljske prema regionu u potrazi za nivoom simbioze između dva igrača. Autor istražuje strateški pristup EU prema Zapadnom Balkanu, prikazuje vremensku dinamiku poljskog uključivanja u region i upoređuje argumente iza strateške prirode Zapadnog Balkana. Nalazi prepoznaju uključivanje poljskih prioriteta u strategiju EU prema regionu. Međutim, još uvek postoji neizvesnost u kojoj meri je Zapadni Balkan uključen u najviše državne interese Poljske. Zapadni Balkan i dalje može postati žrtva unutrašnjih poljskih sukoba oko glavnih spoljnopolitičkih prioriteta. Kontinuitet angažovanja zakona i pravde sa regionom od strane vlade koja ne deluje u skladu sa zakonima i pravdom i očuvanje tempa angažovanja odrediće da li će Zapadni Balkan zaista postati deo poljske Raison D`Etat.