Namık Kemal Düşüncesinde İlerleme ve Gelenek (Progress and Tradition in Namik Kemal’s Thought) - Ayhan Koçkaya; Mustafa Kemal Şan (Skad)
“Namık KemalDüşüncesinde İlerleme ve Gelenek” ismini taşıyan makale, bir 19. yüzyıldüşünürü olan Namık Kemal’in gerek yenilikçi gerekse klasik düşüncelerineodaklanmaktadır. Ağırlıklı olarak Namık Kemal’in yazdığı makaleleri referansalan makale, Kemal’in Batı uygarlığı karşısında kendisini nasılkonumlandırdığını ve özellikle kimi Batılı akımlar karşısında nasıldeğerlendirilebileceğini anlamaya çalışmaktadır. Bunun yanı sıra,İmparatorluğun bir gereklilik olarak gördüğü “İlerleme” perspektifi de, yine Kemal’insiyasî makalelerinde aranmaktadır. Makalenin son kısmı ise Namık Kemal’inyerleşik bir takım toplumsal örüntülere yaklaşımını ele almaktadır.