TÜRKİYE’DE NÜKLEER ENERJİ KURULUMUNUN ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK VE ARZ GÜVENLİĞİNE ETKİSİ - Mustafa Özalp (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bir ülkeninsürdürülebilir kalkınma ve büyümesi için o ülke enerji tedarikinin; kesintisiz,arzu edilen kalitede, makul fiyatla, temiz ve güvenli bir şekilde teminedilmesi gerekir. Bu yolla elde edilen enerjinin de sürdürülebilir olması içinüç temel kaynak mevcuttur. Bunlar; nükleer, yenilenebilir ve fosil yakıtlaryoluyla elde edilen enerji kaynaklarıdır. Bu çalışmada; Türkiye’nin enerjigörünümü çerçevesinde, nükleer enerji kurulumunun, enerji tedariki güvenliğineyansımaları tartışılmıştır. Bu tartışmada, dünyadaki nükleer enerjiden en fazlaistifade eden ülkeler ele alınarak, Türkiye’nin günümüze kadar neden nükleerenerji gücüne sahip olamadığı incelenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de nükleerenerji kurulumu zorunluluğunun gerekçeleri vurgulanarak, Akkuyu NükleerSantrali yapımının vesilesiyle, Türkiye’nin Rusya’dan gerekli bilimsel teknikve teknoloji transferini ivedilikle hızlandırması gerektiği sonucunavarılmıştır.