Sosyal Bilgiler Eğitimi Lisansüstü Öğrencilerinin İstatistik Kaygılarının İncelenmesi - Tuğba Kafadar (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Araştırmada sosyal bilgiler eğitimi lisansüstü öğrencilerinin istatistik kaygıları belirlenmek amaçlanmıştır. Karma (mix) desene göre tasarlanan araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesine göre katılımcılar belirlenmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında katılımcıların en çok duygusallık sonra endişe en az olarak ise kaçınma boyutunda, düzey olarak ise en çok biraz katılıyorum düzeyine sahip oldukları, istatistik kaygılarının cinsiyet ve eğitim durumlarına göre değişmediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel sonuçlarda ise istatistik araştırma yaparken en çok katılımcıların samimi cevap vermeme ihtimalleri sonra sırasıyla hedeflenen kişi sayısına ulaşamamak, doğru adımlarla ilerleyememe, hata yapma korkusu, güvenilir, geçerli ve doğru sonuçlar elde edememek, doğru yorumlayamama ve değerlendirememe kaygısı, uzun süreç ve verilerin girişi gibi durumlarda sorunlar yaşadıklarını ifade etmişlerdir.