KORESPONDENCIJA FRANA KURELCA I OSOBA S PODRUČJA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE - Maja Polić; Marko Urem (Senjski Zbornik)
U radu autori predstavljaju bogatu korespondenciju Frana Kurelca, jednog od najznačajnijih osoba hrvatske lingvistike i buditelja nacionalne svijesti 19. stoljeća, s njegovim suradnicima i učenicima s područja Ličko-senjske županije, poput Mane Sladovića, Frane Plišića, Ivana Krajača, Tome Vrkljana, Jurja Bauera i Petrislava Bogovića, kao i osoba koje su korespondirale s Kurelcem zatekavši se na prostoru navedene županije, poput Ivana Fiamina. Kroz brojne primjere korespondencije, tema i sadržaja razmjene misli i ideja zrcali se duh narodnog preporoda, iz kojeg se mogu iščitati najbitnije koordinate lingvističke i kulturne strategije riječke filološke škole, koja je važan dio hrvatske lingvističke misli u 19. stoljeću.