مقایسه میزان آلودگی 21 ژنوتیپ کلزا نسبت به شته مومی کلم (Brevicoryne brassicae L.) در شرایط مزرعه در منطقه ارومیه (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
شته مومی کلم (Brevicoryne brassicae L.) یکی از آفات جدی کلزا در تمام دنیا می‌باشد. از آن‌جایی که کاربرد گیاهان مقاوم یکی از روش‌های مناسب و مطلوب برای کنترل آفات می‌باشد لذا به‌منظور مطالعه ارقام مقاوم و حساس کلزا (Brassica napus L.)، در یک آزمایش مزرعه‌ای واکنش 21 ژنوتیپ مختلف این گیاه در مقابل شته‌ مومی کلم بررسی شد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار و تحت شرایط آلودگی طبیعی در شهرستان ارومیه در سال 87-1386 انجام گردید. برای ارزیابی میزان آلودگی ژنوتیپ‌ها از شاخص آلودگی که نشان‌دهنده درصد گیاهان آلوده، میانگین تعداد شته در 1 سانتی‌متر از ساقه و میانگین طول ساقه‌های آلوده بود، استفاده گردید. آلودگی به شته از اواخر اردیبهشت ماه آغاز گردید و تا برداشت کلزا در اواخر خرداد ادامه یافت. در آخرین نمونه‌برداری و هم‌زمان با رسیدن دانه‌های کلزا میزان آلودگی اندکی کاهش یافت. تاریخ‌های مختلف نمونه‌برداری اختلاف معنی‌داری از نظر میزان آلودگی به شته نشان دادند و ژنوتیپ‌های کلزا از نظر میزان آلودگی به شته مومی کلم در چهار گروه مقاوم شامل ژنوتیپ‌های Sahara، Opera، ARC-2، Sintara، Okapi وSunday ؛ نیمه‌مقاوم شامل ژنوتیپ‌های SLM046، Modena، Milena، Arg-91004 و Regent Cobra؛ نیمه‌حساس شامل ژنوتیپ‌های Dexter، Licord، Arc-5، Orient و Elite و حساس شامل ژنوتیپ‌های Geronimo، Olpro، Ebonite، Talent وCelisius  قرار گرفتند.