Kontrol Kuramına Dayalı Anababa-Ergen İlişkileri Ölçeği Geliştirme Çalışmaları - Sema Kaner (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada Kontrol Kuramına dayalı Anababa Ergen İlişkileri Ölçeği'nin faktör yapısı ve İçtutarlılığl araştırılmıştır. Araştırma grubu 15-18 yaşlarında 843 ergenden oluşmuştur. Ergenlerin her maddeye anne ve babaları için verdikleri yanıtlara, birbirinden bağımsız varimaks rotasyonlu temel bileşenler analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda ölçeğin anne formu İçin 7, baba formu İçin 8faktör elde edilmiştir. Bir faktör dışında, diğer 7faktör İki formda ortaktır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach alfa ve testi yarılama İle incelenmiş ve güvenirlik katsayıları yeterli bulunmuştur.