Prezentifikáció. Az esztétikai (tudat) aspektusai - Zoltán Popovics (Elpis)
Husserl szinte az egész életműve során használja Vergegenwärtigungot mint fogalmat, amit Sartre és Ricœur prezentifikációnak (présentification) fordít. A prezentifikáció több különböző kontextusban is feltűnik Husserl szövegeiben: mind az idő, mind a másik, mind pedig a fantázia és a kép kapcsán is használja. A prezentifikáció jelentősége is épp ebben áll. Abban, hogy együtt és egyszerre teszi tematizálhatóvá a temporalitás, az alteritás és a képi megjelenítés problémáját. Csakhogy a prezentifikáció Husserlnél egy kitüntetten nem reprezentációszerű megjelenítés. Olyan megjelenítés, amit nem előzött meg a jelen. Vagyis a temporalitás, az alteritás, a fantázia és a képi megjelenítés között épp ez a nem-reprezentatív, nem a jelenen alapuló megjelenítés a közös – vélhetjük a prezentifikáció alapján.