Sağlık İletişiminde Hareketli İnfografikler Üzerine Bir İnceleme - Ebru S. Baranseli-arslan; Şule Bayrak (Selçuk İletişim)
İnternette çok fazla aratılan konulardan biri olan “sağlık” hakkında toplumun doğru ve etkili bilgiye erişimininin sağlanması halk sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. İnsanların sağlık bilgisi edinme noktasındaki eşitsizliklerini azaltmak için, toplumun her kesimine ulaşabilen ve kolayca anlaşılabilen araçlara ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı, yazıdan daha hızlı anlaşılma, ilgi çekici ve akılda kalıcı olma özelliklerine sahip hareketli infografikler ile gidermek mümkündür. Dijital devrimle birlikte özellikle süreç anlatımını içeren katmanlı bilgiler hareketli infografikler yardımıyla hedef kitleye çok daha dikkat çekici bir şekilde ulaştırılmaktadır. Bu sebeple hareketli infografiğin bilinirliğinin artması, kullanımının yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda toplumun sağlık konularıyla ilgili olarak doğru bir şekilde bilgilendirilmesinde tasarımcıların da sorumluluğu vardır. Bu araştırmada, bilgiyi dikkat çekici ve akılda kalıcı bir forma dönüştürerek kişisel ve toplumsal sağlık hakkında bilinçlendirme, hastalıkların önlenmesi, erken teşhis gibi hayati konularda bilgi sağlayan, genel kullanıcının sağlık okuryazarlığına katkı sağlayan hareketli infografiğin bilinirliğinini arttırmak, sağlık iletişiminde hareketli infografiklerin rolünü ortaya koymak, önemini tartışmaya açmak hedeflenmektedir. Sağlık konusunda hareketli infografik kullanımına dair kaynak erişiminin sağlanması ve bu sayede bu alanda son derece kısıtlı olan litaratüre kaynak oluşturması ve görsel iletişim alanına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu hedefle, amaçlı örnekleme dayalı olarak seçilen örneklemler, doküman incelemesi ve betimleyici araştırma yaklaşımı yöntemleriyle ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.