Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinden Taburcu Olan Preterm Yenidoğanların Ebeveynlerinin Eve Geçiş Sürecinde Yaşadıkları Güçlükler ile Kaygı Düzeyi Arasındaki İlişki - Duygu Sönmez Düzkaya; Durdu Fatma Uğur; Atiye Karakul (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Preterm bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu olan ebeveynler için eve geçiş süreci, evde bakım ile ilişkili zorlukların yaşanabildiği önemli bir dönemdir.Amaç: Bu çalışmanın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu olan preterm yenidoğanların ebeveynlerinin eve geçiş sürecinde yaşadıkları güçlükler ile kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Yöntem: Bu araştırma kesitsel tiptedir. Araştırmanın örneklemini Mersin Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nden taburcu olan prematüre bebeklerin 103 ebeveyni oluşturmaktadır. Araştırma verileri Haziran - Ekim 2023 tarihinde toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Eve geçiş: Preterm Ebeveyn Ölçeği ve Durumluk Anksiyete ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Kruskall Wallis ve Mann Whitney U testi ve Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Ebeveynlerin Eve geçiş Preterm Ebeveyn Ölçeği toplam puan ortalaması 53,06 ± 9,11; Durumluk Anksiyete Ölçeği toplam puan ortalaması 47,46 ± 12,62’dir. Ölçekler arasında negatif yönde ve yüksek düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir (r = -0,743; p lt; 0,005). Ebeveynlerin daha önce ölen çocuğunun olması ile Eve geçiş Preterm Ebeveyn Ölçeği (p = 0,004) ve Durumluk Anksiyete Ölçeği toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p = 0,041).Sonuç: Çalışmanın sonucunda, kaygı düzeyi düşük olan ebeveynlerin eve geçiş sürecinde daha düşük düzeyde yetersizlik yaşadığı belirlenmiştir. Ebeveynlere bebek bakımı ve stresle baş etmeye yönelik planlı taburculuk eğitimlerinin verilmesi önerilmektedir.