TÜRKİYE’DE BORSA VE GELİR DAĞILIMI İLİŞKİLERİ - Ömer Emsen (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Ülkeekonomilerinde gelir dağılımı ile borsa ilişkileri konusu oldukça tartışmalıkonular arasındadır. Buna göre ülke ekonomisinin bir nevi barometresi konumundabulunan borsa, ekonomide iyileşmelere paralel olarak yükselirken, aynı zamandaborsadaki iyileşmeler de üretimci firmaların fon temin edebilme aracıkonumundadır. Diğer taraftan gelir dağılımında iyileşmeler de daha çok gelirdeartışla paralellik arz edebileceği gibi, kriz dönemlerinde yüksek gelirsahiplerinin önemli kayıplar yaşaması da gelir dağılımında adaleti sağlayıcıunsur olabilir. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde borsa endeksi ile gelirdağılımında adaletin ölçütü olan Gini katsayısı arasındaki ilişkiler 1986-2017arası dönem için araştırılmıştır. Analizlerde kullanılan bu iki serinin aynıdüzeyde durağan olmaması nedeniyle ARDL analizleri yapılması yoluna gidilmiştir.Elde edilen bulgulara göre Türkiye ekonomisinde Gini katsayısı ile borsaendeksi arasında ters yönlü ilişkilerin varlığı tespit edilmiştir. Buna göregelir dağılımında adaletin görece sağlandığı kriz yıllarında Gini katsayısıdüşerken, borsanın da nispeten arttığı gibi bir sonuca varılmıştır. Bu durumTürkiye ekonomisinde büyüme ile birlikte gelir dağılımında adaleti tesis edicipolitika uygulamalarının borsayı destekleyici unsur olduğuna işaret etmektedir.