РОЛЬ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Артур Жаворонок; Ольга Попело; Роман Щур (Економіка та суспільство)
Актуальність дослідження зумовлена безпрецедентними викликами, що постали перед бюджетною системою країни, включно з різким зростанням видатків на безпеку та оборону, зменшенням податкової бази в окремих регіонах, скороченням імпорту та перебоями у господарській діяльності суб’єктів підприємництва. Проведене дослідження показало, що найбільш стабільними джерелами надходжень у період війни були ПДФО та військовий збір, що забезпечували фіскальну основу для бюджетів. Податок на прибуток підприємств продемонстрував волатильність, але з ознаками відновлення у 2023 – 2024 роках. ПДВ залишився головним бюджетоутворюючим джерелом, однак його зростання значною мірою зумовлено інфляційними чинниками. Єдиний податок виконав антикризову функцію підтримки мікробізнесу, тоді як акцизний податок і місцеві збори виявилися найбільш вразливими та потребують реформування. У роботі також розглянуто взаємозв’язок між податковими рішеннями та макроекономічною стабільністю.