Cukrzyca u noworodków i niemowląt - różnice i podobieństwa na podstawie obserwacji 2 przypadków - Przemysława Jarosz-Chobot; Marcin Krokowski; Grażyna Szirer; Ewa Otto Buczkowska; Jerzy Bodalski (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Wstęp: Występowanie cukrzycy w pierwszych latach życia jest zjawiskiem stosunkowo rzadkim. Ostatnio jednak wzrasta liczba doniesień o występowaniu cukrzycy u dzieci najmłodszych. Cel pracy: Celem pracy było omówienie zagadnienia występowania cukrzycy w okresie niemowlęcym oraz zilustrowanie trudności związanych z rozpoznaniem i leczeniem na podstawie opisu 2 przypadków. Materiał i metody: Przedstawiono opis 2 dzieci, u których cukrzyca została rozpoznana w 4. m.ż. (1. przypadek) oraz w 5. t.ż. (2. przypadek). Omówiono obraz kliniczny i wyniki badań laboratoryjnych, na podstawie których rozpoznano cukrzycę. Wyniki: W 1. przypadku wyniki badań genetycznych wykazały obecność alleli HLA (DRB1*03, DRB1*04) silnie związanych z cukrzycą oraz obecność autoprzeciwciał (IAA i anty-GAD). W 2. na podstawie badań genetycznych wykazano obecność alleli niezwiązanych z cukrzycą i nie stwierdzono obecności autoprzeciwciał. Wnioski: Cukrzyca okresu niemowlęcego jest chorobą o różnej etiologii. U dziecka 1. wyniki badań wskazują na autoimmunologiczną postać cukrzycy typu I, natomiast u dziecka 2. można podejrzewać, że cukrzyca jest wynikiem niewydolności trzustki powstałej w następstwie uszkodzenia jej w przebiegu patologicznej ciąży.