Jak mamy żyć - Łukasz Maciejewski (Kwartalnik Filmowy)
Maciejewski recenzując książkę Marka Hendrykowskiego Marcel Łoziński (2008), podkreśla, że autor wychodząc od biografii i odkrywając przy tym szereg zaskakujących, a nieznanych szczegółów z artystycznego życiorysu Łozińskiego, płynnie przechodzi do całościowego spojrzenia na tę twórczość. W efektownych, często zaledwie kilkustronicowych rozdziałach, czytelnik poznaje zarówno cechy stylu reżysera, jego twórczość, poglądy i priorytety; jak i szeroko uchwyconą panoramę nazwisk, zdarzeń i emocji, które równolegle budowały wyjątkowość portretowanego.