جداسازی نژاد 2 نماتود Meloidogyne incognita Author از زیتون در منطقه گرگان (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
نماتودهای گره ریشه یکی از عوامل محدودکننده تولید نهال و احداث باغ‌های جدید زیتون در کشور هستند. نظر به یافتن ارقام مقاوم به نماتودهای مولد گره ریشه، شناسایی دقیق و تعیین نژاد آنها اهمیت بالایی دارد. به‌منظور بررسی نماتودهای مولد گره، نمونه‌هایی از خاک و ریشه درختان زیتون از باغات و مراکز تولید نهال در منطقه گرگان جمع‌آوری شدند. در این مطالعه، پس از بررسی ویژگی‌های مرفولوژیکی و مرفومتریکی ماده‌های بالغ و لاروهای سن دوم، گونه Meloidogyne incognita Author تشخیص داده شد. طول استایلت، طول بدن نماتود ماده، طول دم و طول ناحیه شفاف انتهای دم لاروهای سن دوم جمعیت بررسی شده، با شرح اصلی گونه تفاوت‌هایی را نشان دادند. به‌طوری‌که در شرح اصلی گونه، طول بدن ماده‌ها 500 تا 723 (609) میکرومتر است، در حالی‌که در گونه مورد بحث، طول بدن 512 تا 751 (622) میکرومتر بود. در شرح اصلی گونه، طول دم لاروهای سن دو (2/52-45) 7/48 میکرومتر و طول ناحیه شفاف انتهای دم به‌ترتیب (4/55-9/43) 1/52 و (2/14-6/10) 9/12 میکرومتر بودند. در تست میزبان‌های افتراقی، این گونه توانست روی توتون، گوجه‌فرنگی، فلفل و هندوانه به‌خوبی تکثیر یافته و ایجاد غده نماید، در حالی‌که پاسخ گیاهان پنبه و بادام‌زمینی به این گونه منفی بود. براساس ویژگی‌های مرفولوژیکی و مرفومتریکی ماده‌های بالغ، برش انتهای بدن آنها، لاروهای سن دوم و عکس‌العمل میزبان‌های افتراقی، نژاد شماره 2 incognita M. تشخیص داده شد.